söndag 11 november 2012

Är du lycklig?

Är du lycklig?
På den frågan önskar jag att du svarar Jaa!!
Du vet väl att om du är lycklig, så kommer lycka att komma till dig för att lycka vill gå dit lycka finns!
Konsten är att vara lycklig för det lilla och det stora i livet!
Vi har så mycket vi kan vara lyckliga över.

Övning:
Ligg på rygg och andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Slut dina ögon. Känn hur magen får expandera på inandningen och hur den går tillbaka på utandningen.
Känn så på varje andetag in hur du andas in mer och mer lycka, och känn på varje utandning hur du andas lyckan ut i hela kroppen samtidigt som du föreställer dig hur lyckan sprider sig i hela kroppen såsom glitter. Du glittrar och strålar av lycka. Du är lycka. Upplev och känn!

Jag önskar dig all lycka!

Med värme,
Erika

lördag 10 november 2012

Är yoga en religion?

Är yoga en religion?
En fråga som dyker upp ibland. Senast var det när skolinspektionen fick i uppgift att utreda om yoga skulle vara tillåtet i skolan eller inte. Svaret blev att yoga är tillåtet i skolan. Man får idag inte "pracka på" barn religion i skolan.
Detta kan tyckas vara svar nog.
Jag vill dock utveckla det lite. Inom yogisk filosofi finns ingen begränsning kring vilken religion du tillhör eller inte när du utövar yoga. Yogisk filosofi grundar sig dock på antagandet att vi är en del av något större. Enligt yogan så har vi människor tre delar. Kropp, sinne och själ. Sedan vad du väljer att definiera som "större" är helt upp till dig.
Med mig yogar människor med många olika slags tro. Kristna, muslimer, de som inte har någon tro samt människor som är mer eller mindre andliga på annat vis.
Det du möter i yogan är det som finns inom dig. Din sanning. Och det är den du förhåller dig till - din alldeles egna inre sanning!
Så, alla kan yoga. Det finns inga begränsningar. Kom och yoga, möt dig själv och kom djupare in i den du redan är!
Det är så fantastiskt!

Med värme,
Erika

lördag 3 november 2012

En särskild helg.

Den här helgen är särskild.
I vår familj samlas vi i olika konstellationer olika dagar. Vi umgås, tar hand om varandra och pratar om de vi förlorat. Vi gör dem lite extra levande i våra hjärtan. 
Förutom att samtala om alla fina minnen och stunder vi haft tillsammans med personen vi förlorat så tänker jag särskilt på vad de har lärt mig.

De vi förlorar är på många sätt våra livslärare som givit oss stora gåvor mitt i all sorg och allt det plågsamma.
Jag tror, som ni kanske tidigare läst, att de som dör har klarat sin uppgift i detta liv. I alla möten med alla människor lär vi oss saker. Om oss själva, om andra människor, om livet, om världen och om allt vi behöver just nu.
Den som lämnar detta liv har därmed även visat de som finns runt omkring precis det som var meningen. 
Så förutom att njuta av alla fina minnen så njuter jag lite extra av allt som de visat och lärt mig. De lärdomarna har i vissa fall ett gyllene skimmer runt sig, medan de i vissa fall känns oerhört svåra att se tillbaka på.
Idag bugar jag mig och känner en oerhörd tacksamhet till alla som funnits i min närhet och gått bort!

Jag ser med nyfikna ögon på livet morfar, jag vet att vi fortfarande har varandra nära och det viktigaste för mig är min familj och mina vänner älskade syster, jag lever det liv jag drömt om farfar, jag lever med ett öppet sinne och lyssnar till mitt inre faster, jag är tacksam för det jag har farmor, jag lever här och nu faster.

De har lärt mig mycket mer än så, men jag ville ge en bild av hur stort det är - det som vi lär av varandra. Så min största gåva tillbaka är att leva utifrån dessa lärdomar och att komma ihåg hur jag lärde mig dem!


Ta hand om dig själv och de som du har nära! 
Dela dina minnen och de livsgåvor du fått!

Med kärlek, ljus och värme.
Erika


fredag 26 oktober 2012

Sorg...

Idag var jag på begravning. Hon dog alldeles för ung. Hon är någons mamma, någons sambo, någons syster, moster, faster och gudmor! Hon är någons nära vän, kollega. Hon har många nära och kära. Idag samlades vi och tog farväl. Av alla oss som samlades på den vackra och av sorg fyllda stunden så finns många olika tankar och känslor. Sorg är en stor känsla idag. Sorgen kan inta oss och i rädsla vill vi kanske fly. När vi bär sorg, så låt oss känna sorgen, låt oss vara i den, andas i den och låt sorgen finnas. Alla dagar kanske det inte är lika lätt på grund av de åtaganden vi har i livet. Men när tiden finns, lev sorgen så kommer sorgen låta dig leva fritt.

I min tro finner jag tröst. Jag tror att allt har en mening. När vi dör är vi klara med vår uppgift i detta liv för vår själs utveckling. Vi har lärt det vi skulle lära och vi har gett det vi skulle ge. Vi som finns kvar har fått det vi skulle få. Nu kommer en ny uppgift att ta sig an för den som gått vidare. Vi som finns kvar tycker inte att det känns så. Livet känns orättvist för den som lämnat oss och för att vi får leva med saknaden. Sorgen är överväldigande kraftfull.

Om vi lyssnar riktigt noga så kan vi känna tröst då vi hör rösten från den som lämnat oss i vindens  viskningar. Vi kan se ansiktet i stjärnorna. Känna doften i brisen. Förnimma smekningarna mot vår hud. Känna själen nära vårt inre. Lyssna och känn närheten! 
De som lämnat oss finns där, nära nära! De stöttar oss, vägleder och ger oss det vi behöver på en ny nivå, när vi är närvarande och uppmärksamma i nuet. 

Kanske känner du  - Nej, så där tror inte jag! Så är det, jag har min tro och du har din. Det viktiga är att tro, inte vad tron har för innehåll. 

Sat Nam!

Med kärlek och värme,
Erika

lördag 20 oktober 2012

Känslor som bränner...

Nu har lilla sonen varit bortrest i 2 veckor. Det är lång tid, mycket lång tid. En vecka och två dagar återstår av väntan! Längtan efter min älskade son bränner i huden, hjärtat och själen! En stark känsla som vissa stunder är plågsam. En del av att vara förälder. Jag övar min uthållighet, jag andas och jag uppehåller mig här och nu. Jag lyssnar inåt, känner på känslorna, iakttar vad som händer inuti. En våg av lugn sköljer genom kroppen, sinnet och själen. Det är vetskapen om att allt är som det ska! Jag harfått den utmaning jag behöver. Utmaningen ger mig i insikter om mig själv. Jag lär och jag växer. Jag undrar vart i nästa utmaning ligger?

Stöter du på saker, händelser eller annat som känns extra jobbigt eller svårt i ditt liv? Fastän jag många gånger inte velat se det på det viset - så har livet visat mig att det är i det där svåra som vi har möjlighet att växa och utvecklas. När något känns tufft och alldeles obarmhärtigt - fråga dig själv "Vad är det jag behöver lära?" Svaret kommer till dig när du står kvar, känner, iakttar, begrundar och sedan gör ett aktivt val!

Lita till livet. Allting blir inte som vi önskar eller tror. Allting blir precis som det ska.  Vi får det vi behöver, inte det vi förtjänar... I det finns ingen rättvisa. Så tror jag. Du?

Med värme och önskan om att du vandrar din egen väg!

Erika
torsdag 18 oktober 2012

Ett förunderligt andetag!

Jag tar ytterligare ett långt, djupt och medvetet andetag och kan inte annat än att förundras över kraften i det! I mitt långa, djupa och medvetna andetag ryms syre, mängder av prana (livsenergi), kontakt med det parasympatiska nervsystemet (vårt lugn- och rosystem) och mina känslor! Allt i ett andetag!

Fyll dina lungor, din kropp, din själ med livskraft! Andas långsamt, djupt och medvetet och lyssna inåt!

Med värme,
Erika

måndag 15 oktober 2012

Måndag igen!

Så är det måndag igen, helgen är över och arbetsveckan är i full gång.
Kanske tycker du att det är skönt att vardagen är tillbaka? Kanske känner du att helgen var alldeles för kort? Kanske är du helt tillfreds med att det är måndag med vad det innebär?
Jag hoppas på det senaste! 
Om inte önskar jag att du finner kraften att göra förändringar i tankar eller handlingar för att vardag och helg ska vara lika mycket värda. Vi spenderar så mycket tid i vår vardag att vi behöver leva i den och inte för helgen som kommer. 
Vad kan du göra för att njuta av din vardag?onsdag 3 oktober 2012

"Mitt i veckan mys"

Idag blir det god och enkel mat!
"Mitt i veckan mys" sätter guldkant på vardagen!

tisdag 2 oktober 2012

Vi får det vi behöver!

Imorse slog det mig än en gång att vi får det vi behöver - om vi är uppmärksamma och närvarande!
Jag hade en hektisk morgon som inte flöt på så bra som jag önskat. När jag efter frukost-påklädnings-lämna på dagis racet kommit till jobbet var jag rätt så svettig. Det som då möter mig är ett citat av Albert Einstien "Definitionen av galenskap är att upprepa samma beteende men förvänta sig ett annat resultat". Så imorgon gör jag på ett annat sätt!

I vilka situationer  upprepar du samma beteende men hoppas på ett annat resultat? Vad kan du göra annorlunda?

Med värme
Erika

lördag 29 september 2012

Känner mig så ödmjuk inför yogan!

Idag känner jag mig så oerhört ödmjuk inför yogan och den djupa visdom som den förmedlar. Jag känner mig ödmjuk inför hur stor skillnad en endaste övning, meditation eller andningsteknik kan göra för var och en av oss! Och det viktigaste av allt, kunskapen om andningens betydelse - de långa djupa andetagen. Detta som kan ge oss alla möjlighet till självläkning och helande av sådant som vi bär med oss. Vi andas in livsenergi, det friska och goda och i utandningen gör vi oss av med och släpper taget om det som inte längre, eller det som aldrig gjort någon nytta i oss. Fysiskt, mentalt, känslomässigt eller andligt!

Är du nyfiken på och vill upptäcka din egen väg in i yogan? Snart tar jag emot för yogaterapeutiska sessioner.

Ett annat bra alternativ är att delta i yogakurserna som finns på Yogahälsan i Husum och Örnsköldsvik.

På hemsidan finner du mer info och kontaktuppgifter: www.yogahalsan.vpsite.se

För min egen del handlar det nu om att ta in så mycket jag kan av denna oändliga visdom, integrera den i mig och sedan vill jag använda allt detta och dela med mig med var och en av er som så önskar!

Med värme, glädje och ödmjukhet,
Erika


torsdag 27 september 2012

Det största...

Det största idag var den pranayama Guru Dharam förmedlade till oss via den gyllene kedjan, som vi alla yogalärare är en del av. Denna pranayama brände min "akashian record". Det vill säga de blockeringar och hinder jag har med mig. Nu är jag öppen. Helt fri att ge healing. Så dagen avslutades med att få och ge healing. Så underbar upplevelse! 
Avslutade sen kvällen med att ge mig en närande trerätters middag på Indian Garden! 
MUMS!!!


Heta friterade rishjärtan!

Traditionell kulfi med saffran och kardemumma!

Återigen är jag skyddad!

Idag fick jag detta vackra smycke av en kursdeltagare från Turkiet.
Smycket som även skyddar mig från onda ögon. 


onsdag 26 september 2012

Trerätters indisk på egen hand!

Åt en trerätters indisk på egen hand. Långsamt, gott och njutningsfullt!
Nu mätt och nöjd på hotellrummet! 
Skööönt!

Vad gjorde vi utan mor/mormor?!


Ja, frågan är enkel: 
Vad gjorde vi utan kära mamma och mormor?
Tack för att du finns där för oss!

Tid med mig själv!


I går lämnade jag lilla sonen hos mormor och så satt jag hela natten på bussen till Stockholm. 
Kl sex imorse var jag på hotellet, lämnade mina väskor i bagagerummet och sen bjöd hotellet mig på frukost fastän jag inte hade incheckning förrän nu på em. Trevlig personal! 
Efter den härliga frukosten gav jag mig ut i på ett regnigt söder. Hittade till den vackra yogastudion Yogashanti! Här spenderade jag resten av dagen på mattan, tillsammans med yogis och yoginis från USA, England, Lettland och Turkiet (Ja, ni läste rätt.). Vi gick först in i oss själva i ett härligt yogaoass för att bli grundade i de vi är innerst inne i vår kärna, var och  en för sig, för att sedan lära oss om akupressur. Vi har klämt och känt på varandra, lyssnat inåt, tagit emot och givit till varandra. Här och nu!
Känner mig otroligt nöjd! Undrar vad jag ska göra med den hör kvällen, för mig själv? 
Ta vara på de stunder du har för dig själv. Lyssna inåt och följ ditt hjärta!

Med värme
Erika

onsdag 19 september 2012

Livet är så skört...

En man kör av vägen och krockar med ett träd. Han är skadad och tar sig inte ur bilen. En kvinna är först på plats. Hon ringer 112. Med nyopererad rygg orkar hon inte dra ut mannen. Bilen börjar brinna och hon gör ett sista försök innan hon med rädsla för att mista sitt eget liv måste ge upp. Hon hör mannen skrika av skräck. Hon sitter på vägen. Så kommer min mamma och hennes man körandes och stannar med kvinnan. Bilen står i lågor. Kvinnan är chockad och mycket uppskakad av det fruktansvärda som sker framför deras ögon. Hon gjorde flera modiga försök. Tappra kvinna!

Kanske hade det inte gått att undvika även om det hänt närmre stan. Men mitt i vårt stora land, på landsbygden är risken större. Det tar lång tid innan polis, sjukvård och ambulans hinner fram!

Med mina kärleksfullaste tankar, massor av kärlek, till mannen och hans nära, till den tappra kvinnan och till min mamma och hennes man som fick se honom möta detta fruktansvärda öde!

torsdag 13 september 2012

De förstår inte vem de pratar om!

Igår hade en gammal bekant till mig skrivit ett hatiskt inlägg på Facebook. Det handlade om att han efter att han tittat på nyheterna kunnat konstatera att muslimer inte har några hjärnceller. Han skulle även göra en alldeles egen rondell-Muhammed i mahogny.

Frågan i sig lämnar jag åt sidan. Men hur kan man påstå att alla i en av världens största religioner inte har några hjärnceller. Det är så elakt, inskränkt, hatiskt och bottnar i en enorm rädsla.

Jag svarade på mannens inlägg:
Tänk på att du pratar om min son!!!

Jag beskrev även hur ledsen jag blir för att min son ska behöva växa upp i ett samhälle där han är dömd på förhand av vissa hatiska och rädda människor, fastän han bara är 4 år!

Han tog bort sitt inlägg och min kommentar. Kanske kände han en känsla av att alla individer, oavsett  religion, är individer och inte ska behöva stå till svars för vad en individ gör eller säger. Hoppas.

Ja, hans inlägg gjorde mig förtvivlad och livrädd. Men samtidigt är jag övertygad om att jag tillsammans med er alla kan hjälpa till att skapa ett samhälle av acceptans, ödmjukhet inför våra olika trosuppfattningar och ett samhälle med öppenhet som är fyllt av kärlek och fred!

Hur kan du bidra?

Med värme och stor tacksamhet,
Erika

lördag 8 september 2012

Min skiva...

För mig var det ett stort steg att kliva in i en musikstudio, även om det inte var musik jag skulle göra. Det är en skiva för kropp, sinne och själ. Härlig avslappning, andning, meditation och yogaövningar.
För en månad sedan då satt jag där. Kreativiteten flödade och allt stämde. Jag, budskapet och producenten i ett flow.


Nu är skivan levererad, jag har den i min hand. 
Jag lyssnar till min röst och den vackra musiken som min producent komponerat särskilt till denna skiva.
Nästa steg - till tryck!

Ännu nästa steg - skiva nr 2.

Vilken av dina drömmar förverkligar du nu? Vad är ditt nästa steg?

Följ ditt hjärtas röst! 

Med värme,
Erika

fredag 7 september 2012

Där transformeringarna utspelades!

Så är vi tillbaka i Sundsvall - över en helg!
Tänker på att det var här det mest fantastiska och mest transformerande händelserna i mitt liv tog sin början. Det började med att jag mötte min kärlek. Jag fick ett bra jobb som tyvärr inte passade mig. Jag började på en sorts yoga som jag av en kompis fått veta mest var jobbig. Men just det lockade mig och efter den första yogalektionen var jag fast! Det var helt underbart. Jag lyssnade inåt, kom fram till vad jag ville i livet, skrev upp mål, började en två år lång yogalärarutbildning. Jag bytte sedan till ett arbete som jag mådde gott av.
Jag och kärleken fick vårt kärleksbarn tillsammans. Vår Emir! Prinsen av oss!

Tyvärr räckte inte kärleken tills idag. Vi har idag en ömsesidig respekt och tillit till varandra. Han är den bästa pappan jag kunnat finna till min son om jag så letat världen över.

Vi flyttade till min hemstad Örnsköldsvik. Det är jag honom evigt tacksam.
Nu förverkligar jag målen som jag skrev upp, jag lever målen och de består.
Det allra viktigaste består!

Jag har starka band till många fina vänner här i Sundsvall och när jag återvänder hit så känner jag i mitt hjärta att den väg vi väljer är menad. Det var såhär det skulle vara, den här vägen ska jag vandra och det är nu jag lägger bit för bit i mitt livs pussel - med lätthet!

Med tacksamhet för den tid jag hade här, med allt vad det innebar och med tacksamhet för allt det värdefulla som består i form av kärlek och vänskap, så återvänder jag hit med glädje.

Finns det någon speciell plats i ditt liv? 
En fysisk plats, som fått avspegla din själs längtan?
Eller kanske var/är det mer en tid i livet.
Är det ens viktigt att tänka över det? Kanske, för att vara medveten om hur våra val i livet kan påverka oss. Kanske, för att se sammanhangen i våra liv.

Trots allt det vi bär med oss så är det nuet som är vårt liv. 
Vi är inte igår, vi är inte imorgon - vi är nu, vi är!

Med värme,
Erika

onsdag 5 september 2012

Bästa vänner!

Tänk så mycket glädje, bus och mys en liten Tiger kan ge en liten pojke!

Jag tyckte att det hade varit tyst lite väl länge i vardagsrummet medan jag lagade mat!
När jag kikade in så såg jag dessa två ligga och mysa tillsammans i soffan!


tisdag 4 september 2012

Så var det gjort!

Nu har den stora kvällen, premiären, varit. Jag är trött, lugn och lycklig! Det här kommer att bli så himla bra! Alla som går höstens kurser kommer att få göra en enorm inre resa och jag har lyckan att få förmedla yogans verktyg!
Det är en sån vacker upplevelse att få sitta där framme, att få guida genom ett pass, att få förmedla energi, lugn och glädje!
Nu släcker jag snart lampan, lägger igen mina ögonlock och somnar med ett leende på läpparna!
Vi ses på Yogahälsan nästa vecka. Vi hörs här inom kort!

Ta vara på nuet och gör det till ditt liv!

Med värme
Erika

måndag 3 september 2012

Pappalängtan!

Visst är det svårt att vara förälder ibland, fastän det mest är fantastiskt!
Kanske det svåraste vi möter i livet är när våra barn är olyckliga eller bär på sorg.
Min lilla underbara son har haft sorg och har det nu. Han sörjer att han inte får träffa pappa så ofta. Så har det varit under flera månader. Nu är snart säsongen över och pappa kommer att finnas där igen, precis som förut, men så svårt det är att tro på det när pappa varit "borta" så länge.
Jag kan känna sorgen i hans hjärta, se den i hans ögon och märka den på hans humör. Det tydligaste är kanske ändå orden. Orden och de frågande ögonen; när kan jag få sova hos dig pappa? Och pappa kan nu äntligen svara "Om två veckor, om två veckor då äntligen ska vi mysa hemma hos pappa." Vilken lycka! Ögonen strålar igen, de orkar glittra tills pappa kan fylla på med mera glittrande kärlek!

fredag 31 augusti 2012

Äntligen!!


Äntligen är yogasalen redo!

Tack alla fina vänner och hela min familj  som ställt upp med tid och engagemang!

Varmt välkomna till denna oas i centrala Örnsköldsvik.
Här är vi oss själva, går in i oss själva och möter oss själva!
Utan krav och utan att känna att vi måste prestera yogar vi där vi själva är just idag.
Vila i att allt är precis så som det ska vara just nu och i vetskapen att allt är föränderligt!

Återigen, hjärtligt välkomna!

Erika


tisdag 28 augusti 2012

Livsuppgifter


Målningen i yogalokalen är klar, städningen är påbörjad! Här har jag världens bästa hjälp dessutom!


Det bästa av allt är att det nu nästan är fullsatt på båda prova-på tillfällena inne i stan. Kundaliniyogan är fullbokad och den medicinska har 2 platser kvar.
Det ska bli så roligt att få dela med sig, att få vara den förmedlande länken!

Jag vet nu att det är en av mina uppgifter i livet, att dela yogan!
Men det är givetvis en bland många uppgifter.

Ja, jag tror att vi alla har en eller flera uppgifter i det här livet. 
Det finns saker vi ska lära oss och det finns saker vi ska lära ut.
Vad tror du?
Vad är din uppgift?

Det finns ett yogapass som man kan göra för att få hjälp att utröna detta. 
Passet heter "din innersta intention" och kommer att ingå i höstens kundaliniyogakurs! :)

Med värme
Erika

lördag 25 augusti 2012

Under täcket! En hyllning!

Under täcket! Där befinner jag mig nu, har gått som längst till köket idag. Jag genomgår en rejäl utrensning i form feber. 
Hoppas den gör nytta!

Jag som skulle måla idag! Men tänk att jag har sån tur att mina nära och kära hjälper mig så otroligt mycket. En kom hit och lekte med Emir i några timmar medan några andra målar i yogalokalen!
Det är fantastiskt vilka fina människor jag har i min närhet! 
En hyllning, ett stort tack och massor med värme och kärlek till er! Ni vet att jag finns här när ni behöver mig!

Ta vara på varandra därute. Var tacksam, visa tacksamhet och tala om vad du behöver!

Med värme
Erika

torsdag 23 augusti 2012

Vacker med spackel


Min lokal blir så vacker med spackel, fogskum och massa färg!
Och tänk, jag har inte varit där och gjort något själv. Det bara händer.
Stort tack till en fantastisk man!

Men i helgen blir det målning och massa annat fix!

Snart öppnar jag! Yippiieeee!!!!

Varmt välkommen på gratis prova-på tisdag 4/9!
Se www.yogahalsan.vpsite.se för mer info och anmälan!

Må så gott!

Erika


tisdag 21 augusti 2012

Igår tog jag ett beslut!Igårkväll var jag på middag med ett härligt gäng tjejer. Vi pratade om allt mellan himmel och jord, många viktiga saker i livet. Jag tog också ett beslut!

Då jag för tillfället har min son på heltid märkte jag snabbt då semestern var slut hur jobbigt jag tycker det är med morgonstressen som lätt drar igång i mitt sinne och min kropp. Jag var inte riktigt medveten om det så jag körde på i samma tempo i några dagar. Men så igår morse tänkte jag att jag måste göra något annorlunda. Och igårkväll i ett samtal om morgonbestyr och dess stress så tog jag beslutet. Nej, inte en dag till. Nu blir här förändring!

Så imorse när jag vaknade andades jag långa djupa andetag ända ner i magen innan jag klev upp ur sängen och sen flöt allt bara på. Trots att jag var trött efter en sen kväll igår. Kanske hade jag tur, eller så ändrade jag inställning! Jag tror på det senaste.

Jag släppte förväntningarna i kroppen och sinnet och kunde avslappnat med en djup andning gå in i det som skulle göras. Vem märkte av skillnaden mest? Min son! Glatt studsade han in på dagis och jag blev till och med tidig till jobbet!

Vilken väg väljer du i det vägskäl där du står?

Med värme
Erika

söndag 19 augusti 2012

Stugsista i Tennviken!


Igårkväll blev det stugsista i Tennviken!
Det är så vackert med alla marschaller längs kustlinjen och i alla vikar! 
Emir fick tända några helt själv. Han är nämligen en stor pojke.

Jag är glad att vi valt att inte bara vara sommargäster i Tennviken utan att vi fortsätter att njuta av den friska halvsluften året runt!

lördag 18 augusti 2012

Bad och snoppstopp!

Äntligen kom den där underbara dagen med skön värme i luften och 21 grader i havet! Så himla härligt att få den här dagen innan hösten och att kunna bära med sig känslan i minnet. Att få ligga på filten och njuta av solen, att busa i vattnet och äta melon i värmen. Allt detta njöt vi av i vårt lilla paradis i Tennviken!
Sen var det "snoppstoppet" som är det senaste påhittet i familjen. Där vi badade idag blev det djupt vatten ganska tvärt. Så då blev den enklaste regeln "snoppstoppet", som helt enkelt innebar att sonen inte fick gå längre ut än dit vattnet nådde snoppen. Det blev en mycket uppskattad regel som inte bara följdes, den var kul också! 

Regler är inte alltid roliga så det är bra med få men viktiga. Och med lite humor så blir många situationer lättare!

Hoppas du fått njuta av denna underbara dag!

Med värme
Erika

torsdag 16 augusti 2012

Säg hej till det nya sköna vardagslivet...

Ja, så löd det på ett varuhus igår!
Köp dig till ett skönt och roligt vardagsliv!

Ja ibland kanske det är så att jag är lite väl kritisk, men visst är det uppenbart att de vill sälja och få oss att tro att vi blir lyckliga av det. 

Visst är det så att det är viktigt att trivas i sitt hem, det håller jag med om. Vackert för ögat är njutningsfullt och det känns bra att omge sig av saker man tycker om. Bekvämlighet är också viktigt. Men en av de viktigaste aspekterna är hur energiflödet får vara, genom hur vi placerar saker, material och så vidare.

Vårt hem är på något sätt en spegelbild av vårt inre. Då menar jag inte att desto vackrare hem, desto vackrare insida som du säkert förstår. 

Hur speglar ditt hem ditt inre? Det är något som kan vara väl värt att fundera på!

Med värme,
Erika

onsdag 15 augusti 2012

Vad är det för fel...

...på min tjock-TV?

Okej, jag får väl hålla med om att den kändes lite liten under OS sändningarna! Men varför byta ut något som fungerar?

Den är ganska fin, är som en fyrkantig koloss och har VHS som fortfarande fungerar. Jag kan bara inte byta ut den.

Det är som en gammal kompis som hängt med från föräldrahemmet och till min första lägenhet som jag flyttade till -98! Får väl erkänna att den stått undangömd i en skrubb ett tag då maken ville ha en större TV för några år sedan. Men då vi separerade fick han ta den stora TVn då jag kände mig rätt nöjd med min gamla kompis!

Sonen brukar kärleksfullt fråga "mamma kan du dra TVn mot soffan"? Och då vill han att den ska stå kloss emot! 

Nä, min TV får bo kvar ett tag till, så spar jag pengar och miljö. Känns skönt att inte bidra till slit och släng samhället.

Hur sparar du pengar och miljö?

Med värme
Erika

tisdag 14 augusti 2012

Jag vaknade imorse och tänkte...

...drömmen är SANN!! Nu börjar skapandet av min alldeles egna yogastudio! :) Kan det vara verklighet? Ja! Så mycket som jag har tänkt, visualiserat, drömt, planerat och agerat genom åren. Det vore konstigt om det inte skulle bli sant!

Nu är det bara att börja inreda! Har du några tips?
Det kommer fler bilder under tiden Yogahälsans studio växer fram.
Den 4 september öppnar jag!
Hjärtligt välkommen!!

Vi skapar vår egen lycka och detta har jag skapat utifrån min dröm.
Nu återstår resan och den varar... :)
Givetvis så behöver inte drömmar och lycka vara så stora saker som att ha en yogastudio. I det stora så är det kanske egentligen ganska litet.

De allra enklaste vardagshändelserna såsom en varm kram, ett leende, ett gott skratt, förståelse, en stunds vila, en varm kopp te, en soluppgång... Det är stort! Det är oändligt, allt det vi kan glädja oss åt!

Ta över rodret och välj din vardagslycka!
Har du något du vill förverkliga i ditt liv?
Låt det hända!
Få det att hända!

Med önskan om att du lever det liv du vill!

Med värme,
Erika

måndag 13 augusti 2012

Vardagsboost!

Såhär första dagen på arbetsveckan kände jag att jag behövde boosta mig med extra god och näringsrik mat. Gärna ekologisk.

(Jag köper knappt hälften av mina varor ekologiska, vilket är vad min ekonomi klarar av. Önskar det inte vore en kostnadsfråga och tillgångsfråga längre. För vad kostar det hälsan?)Så jag gjorde min favoritsoppa! Snabbt och enkelt!
Currykryddad lindsoppa, 4 port.

1dl röda linser
100g rotselleri
100g purjolök
1tsk curry
2msk olivolja
5dl buljong
1 burk krossade tomater, eller byt ut mot färska
1tsk salt
Citron
Persilja

Riv rotselleri, strimla purjo och fräs i oljan med curry.
Tillsätt sköljda linser, buljong och krossade tomater. Koka i 10 min eller tills linserna är mjuka.
Smaka av med salt, curry, citron och hackad persilja.
Servera med ett gott bröd.

Lycka till!

I did it!!

Så har jag tagit steget in i vardagen igen, jag har börjat jobba! Och tänk, jag tog mig igenom dagen med morgonrushen till dagis, uppdateringen på jobbet med mejlkoll och många viktiga samtal.
Ledigheten är slut, de lata dagarna när man gör det man känner för blir färre, rutinerna är tillbaka.
I ett slag!
Men nog är vardagen rätt okej ändå. Till och med väldigt bra på många sätt.
Den blir ju det man gör den till, och det är den vi har mest av.
Det är i vardagen vi lever största delen av livet.
Vi behöver inte hinna med alla måsten idag, det kommer en dag imorgon också.
Så ge dig själv gåvan att göra vardagen lite extra skimrande.
Busa, skratta, njut, ta små pauser, andas och le!


Med värme,
Erika

söndag 12 augusti 2012

Finn 2 fel!


Ja, vad ska man säga? Det verkar som att sonen är frisk idag!


(OBS! Det var de 2 äpplena som var felen. Inte rosten och smutsen, det hör liksom till!
Det kommer fler dagar...)


Ha en härlig söndagskväll!

Med värme,
Erika

Jag är annorlunda!

Dagens tanke:
Jag är annorlunda och olik dig!
Du är annorlunda och olik mig!
Vi är annorlunda och olika, vi är människor som tillför olikheter till en stor helhet. Vi behövs allesammans!

Det vi människor tenderar att göra, jämföra oss med varandra för att skapa ordning, kanske för att ta reda på vad som är rätt och vad som är fel. Det skadar de flesta av oss mer än vad det gör någon gott.

Vi kanske skulle ha sagt saker eller agerat på olika sätt, vi kanske skulle ha sagt saker eller agerat vid olika tidpunkt. Inget är rätt eller fel, det är bara olika.

Livet blir lättare med ett öppet hjärta och ett öppet sinne där vi omfamnar alla olikheter och ser vad det tillför livet!


Du är vacker som en blomma!
Precis såsom du är, med alla dina strålande egenskaper.
Vi blommar olika, vi slår ut på olika sätt, i olika takt och i olika färg. 
Tillsammans bildar vi en vacker äng på moder jord!


Låt oss vara olika tillsammans!

Med värme,
Erika


lördag 11 augusti 2012

Åh nej, inte nu!

"Åh nej, inte nu!" tänkte jag i natt då klockan 02.14, då febertermometern visat att sonen hade 39 graders feber och då han äntligen fått somna om igen. Det var inte tiden på dygnet som var jobbig i min tanke utan det var det faktum att jag ska börja jobba på måndag, efter min 6 veckor långa sommarledighet. Tänk om vi inte är friska till dess tänkte jag. Men så klack det till i mig, i mitt hjärta. Det spelar ju ingen roll alls kände jag. Jag har all den tid min son behöver, inget annat är viktigare.

Efter att jag pysslat om honom och kliat honom på ryggen tills han somnat så kom den där tanken på mina yrkesmässiga åtaganden. Då gäller det att fokusera på vad som är viktigt, vad som känns i hjärtat. Tänk så automatiska och inlärda våra tankar är, och ibland så styrs de för lite av det som är vår äkta känsla. Men så fort vi identifierar de här känslorna så har vi också möjligheten att förändra, att tänka om.
Jag skulle ljuga om jag sa att den här dagen har varit finemang. Det har varit jobbigt när han mått som sämst, då jag inte kunnat göra annat än att bara finnas där. Men tänk vilken gåva, att få ta hand om sitt barn! 

 Mys i soffan till Blixten på datorn!
Ibland önskar man verkligen att man kunde ta över det onda så de små liven slapp det!


Som bäst hade vi det nu på kvällen, då lillfisen kunnat äta lite och fått tillbaka bushumöret!


Hoppas att även du valt möjligheten att ta vara på din dag!

Med värme,
Erika

Vill du ha känslomässig balans?

I utmaningen från gårdagens inlägg ingick att meditera 5 min 2 gånger om dagen.
Kanske har du stor vana av att meditera så att just denna punkt inte blir en utmaning. Kanske har du aldrig provat meditation förut.

Vill du göra en meditation som enligt yogan ger dig känslomässig balans och ett stilla sinne?

Här följer instruktioner:

Sitt i lätt meditationsställning eller på stol, med en rak rygg och sträckt nacke. Slut dina ögon och håll fokus i tredje ögat. (En punkt mellan dina ögonbryn, ca 1,5cm in i pannan). Vänd ögonen dit under dina slutna ögonlock. Lägg vänster hand på vänster knä och låt tumme möta pekfinger med ett lätt tryck. För upp höger hand till ansiktet medan du vilar armen emot sidan. Täpp igen höger näsborre med tummen och andas in genom vänster näsborre samtidigt som du tänker SAT. Släpp tummen och täpp igen vänster näsborre med ett finger samtidigt som du andas ut och tänker NAM. SAT NAM = Jag är sann, sanning är min identitet. Fortsätt såhär i 5 minuter. Sitt sedan i stillhet under någon minut.

Dela gärna dina upplevelser av den här meditationen i en kommentar!

Lycka till!

Med värme,
Erika

fredag 10 augusti 2012

Dåligt samvete - bra att ha?

Mitt förra inlägg gjorde visst intryck! Min mening var inte att ge trötta, hårt arbetande småbarnsföräldrar dåligt samvete, som jag fått höra att inlägget gav.

Samvetet har vi för att guida oss. Vad är rätt och vad är fel? Det är till vår hjälp för att handla på ett sätt som överensstämmer med vårt hjärtas röst!

Så fick du dåligt samvete och känner att inlägget gav dig det, då kanske du lyssnat för mycket på mig eller för lite på dig själv?!

Givetvis är det också viktigt att rannsaka sig själv. Ibland är vi alltför snabba att döma oss själva. Vi gör ju alla så gott vi kan. Vi är människor.

När vi får dåligt samvete så kan vi välja. Det vi har gjort, det är gjort. Men nuet och imorgon är fria att bli på ett annat sätt. Ett sätt som inte ger oss dåligt samvete?

Var snäll med dig själv och lyssna inåt!

Med värme och ödmjukhet,

Erika

En utmaning - är DU beredd?

Ibland blir jag inte klok på vårt samhälle, eller rättare sagt - det vi har gjort det till. Vi säger att vi lever i ett välfärdssamhälle. Men vi blir sjukare och sjukare. Beror det på välfärden? Vad gör välfärden med oss? Vad tror du? Hur kan vi motstå? Utesluter det ena, det andra?

För att kunna hålla samma takt som alla andra och hinna det mesta innan 30 års ålder så sätter vi våra välfärdsmål högt. "Vi" vill ha bra med pengar, fina kläder, ett hus med inredning som följer det senaste modet, en fin bil, ha det rätta jobbet, gå på rätt tillställningar, umgås i rätt kretsar och dessutom ha ett rikt fritidsliv. "Vi" bryr oss mycket om vad andra tycker och tänker om oss. Alldeles för mycket!

Ja, det säger sig själv att vi prioriterar i vårt livspussel. Kanske har barnen långa dagar på förskolan (ingen kritik mot de av oss som helt enkelt inte har något val) medan vi har långa arbetsdagar, kanske äter vi snabbmat eller halvfabrikat för att få tiden att räcka till, kanske kastar vi oss mellan olika moment i vardagen och sätter stor stress i våra kroppar och sinnen. För att slappna av på kvällen då vi är helt utpumpade så kanske vi slänger oss i soffan framför den enorma TVn. Vi matar våra hjärnor med intryck som vi måste hantera.

Vi förlorar tid med våra barn som behöver oss så mycket. Vi förstör oss själva med dålig eller obefintlig näring, bryter ner vårt immunförsvar genom för hög stresspåverkan och upplever sådant som kanske inte är de mest balanserande upplevelserna.

Detta gäller givetvis inte alla, men vi lever i "systemet välfärden" och har makten att förändra!
Ett dyrt hem är inte mycket värt när jag inte kan ge mina barn det de behöver och det är inte heller värt förstörda relationer eller sviktande hälsa. Det behöver i och för sig inte vara så att A leder till B. Men, många av oss utsätter sig för risken att hamna där.

För dig som inte vet det kommer min sons pappa från Turkiet. Jag har upplevt många fina sidor av Turkiet. Dess kultur och alla människor som är de som gör kulturen. En av de bästa sidorna i vissa delar av Turkiet är att man ännu inte fastnat i välfärdssamhällets svårigheter med att vara bra nog utåt. Där lagar man mat från grunden, man stressar inte hit och dit för att uppfylla alla krav utan man gör det man måste för att överleva. I mina ögon finns det mycket sunt i den enkelheten. Det som är nackdelen är att välfärden och skyddsnätet i form av ekonomisk trygghet och god sjukvård inte finns på samma sätt som här i Sverige, vilket i sin tur givetvis kan skapa stress och oro. Ledsamt kan jag även konstatera att i de delar av Turkiet där man har det bättre ställt så har välfärdens baksida smugit sig på. Man vill ha mer, bättre och bekvämare och tycks glömma vissa fundamentala saker.

För mig är det dags för frigörelse från en av de negativa sidorna av välfärdssamhället. Jag tänker under den tid det är tillåtet att arbeta deltid (med anledning av att jag har småbarn) inte arbeta mer tid än jag behöver. Den övriga tiden tänker jag ge till mig och min son! Det kommer ge mig sämre ekonomi, men jag får helt enkelt prioritera.

Vad skulle vi mer behöva i vårt välfärdssamhälle för att det inte ska bli ett sjukfärdssamhälle?


Jag har en utmaning till Dig! Är du beredd?

Är du beredd att göra en förändring och se hur ditt liv förändrats på 3 veckor?


- Sov 8 timmar per natt.
- Meditera 5 minuter 2 gånger om dagen, eller bara ligg ner och andas långa djupa andetag på rygg.
- Träna / promenera minst 30 minuter varje dag.
- Ät mycket ekologisk frukt och grönsaker
- Undvik halvfabrikat i din kost.
- Vistas ute i naturen mer än du gör idag
- Titta inte på TV.
- Släpp tankar på sådant du inte kan kontrollera och lita på att allt kommer att bli såsom det är meningen.
- Bry dig inte om vad andra tycker, följ ditt hjärta.
-Visa kärlek.
- Le mot människor du möter.
- Behöver du också som jag göra en omprioritering av din tid? Mindre jobb och mer tid med familj och vänner kanske?

Okej, det var ganska många saker.
Men börja med två eller tre stycken och utöka sedan! Vad är viktigast för dig?


Lättlagad Turkisk gryta!Hacka valfri mängd kyckling (går även att göra utan kyckling), paprika, tomater, aubergine, squash, gul lök, vitlök, chili, salt och rapsolja.
Koka ihop till önskad konsistens.
Själv föredrar jag välkokt så att grönsakerna blir mycket mjuka.
Servera med ris, tzatziki, och ett gott bröd.


Lycka till med Din utmaning!
Låt mig gärna veta hur det gick för Dig.

Med värme,
Erika

torsdag 9 augusti 2012

LivskarusellenIdag har jag och min fina son (och livslärare) en härlig ledig dag tillsammans. På lekplatsen, när han åkte karusell och till slut ville kliva av så slog det mig att även vi vuxna kan behöva säga: Stopp, stanna, jag vill kliva av!

Under olika delar av livet, olika dagar och olika stunder under dagen har vi olika positioner i vår livskarusell. Ibland sitter vi i mitten, som ett balanserat nav i vårt liv, vi har överblick, styr farten och riktningen och kan möta det mesta utan att tappa balansen. Ibland balanserar vi rätt okej även om vi inte är medvetna om allt vi tänker och känner och ibland vacklar lite. Ibland sitter vi allt för nära kanten med risk att trilla av i farten. Ibland rusar vi bredvid och hinner nästan inte med oss själva. Ibland rusar vi på sidan och skjuter på för att vi inte orkar med att möta oss själva när det går för långsamt.

Vilken position har du i din livskarusell?
Oavsett, är det nog nyttigt för oss alla att ibland kliva av, ta ett steg åt sidan och se på livet med andra ögon. Vill jag ha det såhär? Vad mår jag (min kropp, mitt sinne och min själ) bra av? Vad skadar mig?

Så, kliv av, betrakta och begrunda. Lev idag och du lägger grunden för imorgon. Tiden är din!

Med värme,
Erika

onsdag 8 augusti 2012

Vad är en Yogini?


Vad är en yogini? Bra fråga. Jo, det enkla svaret är att det är en kvinnlig yogautövare (yogamästare enligt vissa) men jag väljer att kalla det yogautövare. Yoga är inget vi kan mästra, det är något vi kan utöva. För mig finns ingen prestation, inga krav och ingen som står med piskan om man inte följer en speciell yogisk filosofi. För mig är yoga ett fritt val, en process där processen här och nu är målet.

Vad gäller namnet på min blogg så var yogaliv redan upptaget, så det fick bli YoginiLiv. Det jag skriver handlar dock om oss människor oavsett kön.

Ikväll mötte jag en alldeles utmärkt liten yogini, en tre månader gammal flicka. De små barnen är så rena, de är här och nu, de sover när de behöver äter när de behöver. De säger till när de behöver! Rakt, ärligt och utan alla de krusiduller vi lägger på oss med åren. De är närvarande, upplever, tar in och sluter ögonen när de behöver sålla, få lugn och ro. Så kloka vi är i vår grund. Hur kan du inspireras av världens alla små (men så visa) barn för att göra ditt liv bättre?

Njuuuta när du njuter, gråååta när du gråter, låta förra dagen passera och se på den nya med nya ögon?! Du väljer helt själv!! :)

Med värme,
Erika

Vardagsstress och den ständiga övningen i att vara närvarande...Min 4-åriga son är lämnad till förskolan efter en rushig morgon med frukost, iordninggörande av mig och sonen, packande av lunchlåda, påklädning och så hann jag faktiskt med att få på mig lite mascara. Såg när jag klev ut från förskolan att byxorna jag drog på mig egentligen borde ha åkt i tvätten. Men så blev det! Imorgon är en annan dag. Idag är NU

Hur ska jag nu göra för att återskapa balansen i kroppen, sinnet och själen - så att jag hinner ikapp mig själv. Jag använder mig ofta av en fantastiskt bra teknik som kommer från kundaliniyogan. Jag är sedan 2008 certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare. All den kunskap jag hämtade under den långa utbildningen om yoga, som betyder balans, och dess filosofi har hjälpt mig otroligt mycket udner åren som gått. I livet som småbarnsförälder, i det stressiga arbetslivet, i mina relationer och framförallt i min egen personliga utveckling.

Så, hur gör jag då för att få kontakt med mitt lugn och ro system i kroppen, mitt parasympatiska nervsystem?


Som följer:

Kylande och lugnande andning
Sitt ner i lätt meditationsställning eller långt fram på en stol med fötterna stadigt i marken. Känn att ryggen får vara rak och nacken sträck, håll in hakan lite mot halsen i ett sk nacklås, utan att tippa hela huvudet framåt. Slut dina ögon och vänd ögonen uppåt inåt mot 3:e ögat, en punkt mitt emellan dina ögonbryn ca 1,5 cm in i pannan.
(Ögonen kan inte fastna, det är en myt.)

Lägg vänster hand på vänster knä och låt tumme möta pekfinger i handpositionen guyan mudra. För upp höger hand till ansiktet, vila armen mot kroppen så mycket det är möjligt. Täpp så för höger näsborre och andas in och ut genom vänster näsborre i 3-11 minuter. Du andas långa, djupa och medvetna andetag.

I början kan du prova i 1-3 minuter tills du känner dig van vid övningen.

Prova och se hur det påverkar dig. Det krävs övning och tid, men såå skönt det är när övningen sitter!

Ta väl hand om dig i din vardag och hitta små stunder av återhämtning!

Med värme,
Erika

tisdag 7 augusti 2012

Vad påverkar din livskvalitet

Idag har jag varit trött. Jag sov lite för lite i natt, jobbade för mycket idag och åt inte det min kropp behövde. 3 saker där jag inte lyssnade inåt, fastän jag så väl vet att jag mår mycket bättre om jag lyssnar på kroppen och själen. Så vad är det som påverkar oss och hur vi mår? Jag ska med några punkter försöka sammanfatta några viktiga saker för välmående:
- Vad, hur mycket och när vi äter
- Vad och hur mycket vi dricker
- Att magen är i balans, här har vi vårt immunförsvar
- Hur länge vi sover och hur sömnkvaliteten är
- Att vila en stund på dagen
- Att vi rör på oss tillräckligt
- Att vi trivs med vårt arbete och arbetar lagom mycket
- Att vi umgås med människor vi tycker om och att vi mår gott i våra relationer
- Att vi tänker sunda tankar som får oss att må gott
- Att vi kan förhålla oss till våra känslor - vi är inte våra känslor
- Att vi lyssnar inåt och lever här och nu
- Att vi vågar känna tacksamhet

Nu är det dags för mig att sova, imorgon ska jag jobba lagom mycket och dessutom ska jag äta härligt ekologisk, vitaliserande, god och näringsrik mat! Det är jag värd!!!

Vad ska du göra för dig själv för att må gott? Du är värd allt välmående!

Lev och må!

Med värme
Erika

måndag 6 augusti 2012

Ny dag - nya möjligheter

Igår satt jag hela dagen i studion och förverkligade en dröm. Jag spelade in min första avslappnings- CD. Nu har jag gjort mitt och överlämnar resten av ansvaret till producenten.
Idag kanske ytterligare en dröm går i uppfyllelse. Det är inte så att jag helt plötsligt bara får allt serverat på silverfat. Nä, de här drömmarna har jag haft sedan 2006 - alltså i 6 långa år. Under de här åren har jag tagit ett steg i taget. Så kan det vara när man är småbarnsförälder, så kan det vara ändå. Då har vi en annan viktig människa vars behov vi sätter främst. Och så måste det få vara. Det kanske är annat i livet som vi behöver ta itu med först. Vi övar tålamod och tänker att "det är resan som är målet". Det hjälper oss att vara i livet, här och nu. Medvetet! Ja, tänk hur det skulle vara "om målet var målet". Då har vi några ynka sekunder av att vara på den där magiska platsen, tidpunkten, vi strävat efter - och sen är den förbi. Jag väljer att min magiska tid är nu, då allting sker. Underbart, svårt eller vardagligt neutralt. Vad väljer du? Blir du lycklig av att leva här och nu? Kom ihåg att fastän vi mår gott av att leva här och nu så behöver vi även våra drömmar och så länge de inte tar över våra liv och sliter oss från nuet alldeles för ofta så gör drömmar oss lyckliga! Vi kan förverkliga dem. För några av oss är drömmar det som håller oss vid liv, så kan det vara om vårt liv är mycket svårt just nu. Ta ett steg närmre din dröm idag! Vad är din dröm? Vad vill du förverkliga? Sätt det på pränt om du inte redan gjort det. Ta ett foto, rita eller skriv! Redan då är du ett steg närmre...

Med värme,
Erika