onsdag 8 augusti 2012

Vardagsstress och den ständiga övningen i att vara närvarande...



Min 4-åriga son är lämnad till förskolan efter en rushig morgon med frukost, iordninggörande av mig och sonen, packande av lunchlåda, påklädning och så hann jag faktiskt med att få på mig lite mascara. Såg när jag klev ut från förskolan att byxorna jag drog på mig egentligen borde ha åkt i tvätten. Men så blev det! Imorgon är en annan dag. Idag är NU

Hur ska jag nu göra för att återskapa balansen i kroppen, sinnet och själen - så att jag hinner ikapp mig själv. Jag använder mig ofta av en fantastiskt bra teknik som kommer från kundaliniyogan. Jag är sedan 2008 certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare. All den kunskap jag hämtade under den långa utbildningen om yoga, som betyder balans, och dess filosofi har hjälpt mig otroligt mycket udner åren som gått. I livet som småbarnsförälder, i det stressiga arbetslivet, i mina relationer och framförallt i min egen personliga utveckling.

Så, hur gör jag då för att få kontakt med mitt lugn och ro system i kroppen, mitt parasympatiska nervsystem?


Som följer:

Kylande och lugnande andning
Sitt ner i lätt meditationsställning eller långt fram på en stol med fötterna stadigt i marken. Känn att ryggen får vara rak och nacken sträck, håll in hakan lite mot halsen i ett sk nacklås, utan att tippa hela huvudet framåt. Slut dina ögon och vänd ögonen uppåt inåt mot 3:e ögat, en punkt mitt emellan dina ögonbryn ca 1,5 cm in i pannan.
(Ögonen kan inte fastna, det är en myt.)

Lägg vänster hand på vänster knä och låt tumme möta pekfinger i handpositionen guyan mudra. För upp höger hand till ansiktet, vila armen mot kroppen så mycket det är möjligt. Täpp så för höger näsborre och andas in och ut genom vänster näsborre i 3-11 minuter. Du andas långa, djupa och medvetna andetag.

I början kan du prova i 1-3 minuter tills du känner dig van vid övningen.

Prova och se hur det påverkar dig. Det krävs övning och tid, men såå skönt det är när övningen sitter!

Ta väl hand om dig i din vardag och hitta små stunder av återhämtning!

Med värme,
Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar